Rich dad poor dad Nederlands! Goed boek om te lezen?

LEEF JOUW DROOM!

Rich dad poor dad Nederlands! Goed boek om te lezen?

Rich dad poor dad trailer

UPDATE: 2 juni 2022

Stel je eens voor dat je 2 ooms hebt. De ene oom heet Charles en de andere heet Jonathan. Beide ooms zijn succesvol in wat ze doen, werken hard, hebben er plezier in en proberen jou te helpen om een goede opleiding te volgen. (Ben jij al wat ouder, probeer dan even terug te gaan in de tijd toen je tussen de 18 en 25 was?) 

Hoewel de beide ooms succesvol zijn in wat ze doen zit er toch een groot verschil tussen hun. Oom Charles heeft een eigen zaak, verschillende ondernemingen en eigenlijk vindt je het een beetje vaag wat hij altijd aan het doen is. Oom Jonathan werkt als verkoop adviseur bij een grote beddenzaak. Oom Charles was vaak in zijn kantoor te vinden waar van allerlei mensen over de vloer kwamen. Stapels met documenten lagen op zijn bureau en ik vroeg me af: ‘Waar is oom Charles nou altijd mee bezig?’

Terwijl Oom Charles in zijn kantoor zat werkte oom Jonathan op kantoor in de beddenzaak. Hij ging bij klanten op bezoek om een bed te verkopen en klanten kwamen ook langs in de showroom. Elke week werkten hij 5 dagen lang en als het vrijdag was zei hij altijd: ‘Fijn dat het weer weekend is.’

Omdat ik een opleiding moest gaan kiezen ging ik langs oom Jonathan om te vragen of hij wat wist. Hij zei: ‘Kerel, volg een economische opleiding, dat heb je in de vingers, zit in de familie, doe goed je best op school, studeer zover mogelijk door en zoek daarna net als mij een goede baan waar je carrière kunt maken.’

Daarna ging ik naar oom Charles en vroeg ik hem of hij wist welke opleiding ik moest kiezen. Oom Charles zei: ‘Ga bestuderen hoe je rijk kunt worden, hoe de weg van geld werkt en wat de impact van je gedachten is om uiteindelijk te leren hoe je geld voor jouw kan werken.’

Twee ooms die beide succesvol zijn, maar die totaal anders denken. Ik besloten om op onderzoek uit te gaan welke oom ik moet gaan volgen.

Een korte introductie van het boek Rich dad Poor dad. Dit is de begin situatie waar Robert inzat toen hij moest gaan kiezen tussen een Rijke pa en een Arme pa. Hij besloot om alles te overwegen en om daarna pas een keuze te maken welke gedachtegang hij moest gaan volgen.

BEKIJK HET BOEK

Contents

Rich dad Poor dad trailer

Waarom het ‘normale’ niet werkt

Veel mensen zijn waarschijnlijk net als jouw. Ze werken hard en proberen veel te sparen, zo denken ze dat ze rijk worden en hun geld veilig is. Misschien heb jij ook lang gedacht dat dit het moest worden, naar school gaan, verder studeren, baan zoeken en gaan sparen, maar iets vertelde jouw dat het anders moest. Je bent namelijk opzoek gegaan naar boeken of financiële ontwikkeling. Je wilt wat veranderen.

Je loopt dus al voor op veel mensen. De meeste mensen willen niks weten over financiële ontwikkeling omdat ze vast willen houden aan hun oude patroon, ze willen niet veranderen. En dat is één van de verschillen tussen de armen en de rijken. Rijke mensen gaan met de tijd mee en kijken hoe het allemaal ontwikkelt en zo spelen ze hierop in. De arme en de middenklassen kijken vaak vanaf de zijlijn toe en doen helemaal niks, ze roepen alleen maar dat het niet eerlijk is dat de rijken rijker worden.

In het boek leer je waarom onze huidige schoolsysteem niet meer werkt, uiteraard is het goed om naar school te gaan maar wel om de juiste dingen te leren. Iets leren wat in de praktijk niet meer werkt heeft geen zin. Daar schiet de overheid ook niks mee op, want het kost hun ook geld. Veel mensen zien niet waarom de scholen niet het juiste onderwijs meer geven, daarom blijft alles zoals het is. Als je iets wilt veranderen begin dan bij jezelf!

Rich dad poor dad in de grote lijn

Het boek gaat natuurlijk over financiële ontwikkeling en neemt jouw mee hoe Robert Kiyosaki tussen 2 pa’s in zat. Zijn eigen pa die voor de overheid werkte en geloofde in leren op school, vaste en goede baan zoeken en daarna sparen zodat je geld veilig was.

Zijn andere pa, de pa van zijn vriend had juist precies het tegenovergestelde. Rijke pa vond leren ook belangrijk, maar meer in de praktijk. Hij vond school ook belangrijk, maar niet op de manier hoe de vader van Robert erover dacht. Rijke pa bracht ze zelf bij hoe geld voor hen kon werken en niet hoe jij voor geld moest werken.

Hij vertelde niet dat ze een goede baan moesten zoek, hij vertelde dat ze ideeën moesten verzinnen hoe geld voor hun kon werken. Hij wilde hun leren dat elke euro die er binnen komt een werknemer voor jouw kon worden.Rich dad poor dad

Rijke pa (de pa van de vriend van Robert, nu rijke pa genoemd) leerde hun het verschil tussen activa en passiva. Hij vertelde dat ze hun activa moesten vergroten en hun passiva links moesten laten liggen.

Naar wie moet je luisteren

Robert zat de hele tijd tussen 2 vuren. Wie moest hij nou geloven en naar welke pa moest hij gaan luisteren. Hij had vaak een kleine ruzie met zijn eigen pa over geld, ze hadden beide andere gedachten over geld. Robert heeft uiteindelijk gekozen voor zijn rijke pa, omdat die steeds meer gelijk kreeg.

Zo neemt dit boek jouw mee door de jonge jaren van Robert. Elk hoofdstuk is een les dat aan jouw op een leuke manier wordt doorgegeven. Na elk hoofdstuk krijg je een samenvatting en vragen die je op jezelf kunt toepassen.

Dit boek zal je zeker inzichten geven. Je gaat weten waarom rijken steeds rijker worden, waarom jij financieel onderlegt moet zijn en waarom jij cijfertjes moet kennen. Natuurlijk zal je nog meer inzichten opdoen, maar het is ook leuk om dingen zelf te ontdekken.

Passief inkomen gaan genereren

Uiteindelijk wil Robert jouw ergens gaan brengen. Je leert meer over financiële ontwikkeling maar tegelijkertijd hoopt hij dat je hierdoor dingen gaat inzien en niet blijft hangen waar jij nu bent. Begin om een business op te bouwen en ga je activa vergroten, jouw bezittingen moet groter worden. Waar de rijken rijker door worden is vaak een business waarin zijn niet altijd aanwezig moeten zijn.

Ze gaan een business opbouwen en zorgen dat die maar een paar uur per week nodig om geld voor hun te verdienen. Ze zorgen dat er personeel is die de business runt en dat zijn niks hoeven te doen. Zo kunnen de rijken weer verder met nieuwe ideeën bedenken waardoor ze nog rijker worden, vandaar dat de rijken altijd een manier verzinnen om de belasting legaal te slim af te zijn. Er zijn zoveel eerlijke vormen om minder belasting te betalen, je moet het alleen net weten.

Een passief inkomen generen kan het beste met een internet business. Daarom zijn wij ook begonnen met een business op te starten. In het begin kost het veel tijd, maar daarna kan jij iets nieuws gaan verzinnen en bouwen en gaat je huidige business verder. Dan hoef jij maar 3 uur per week naar je business om te kijken en verder te bouwen aan de volgende. Zo zorg je ervoor dat je activakolom (bezittingen) steeds verder uitbreid en breng je het boek Rich dad poor dad in praktijk.

De Laptop Lifestyle gaan leven

Zeker in 2020 een veel gehoorde term om de laptop lifestyle te gaan leven. Maar zeker in 2020 is dit gewoon werkelijkheid. Robert heeft veel ontroerend goed en leeft grotendeels daarvan. Ook heeft hij een aantal bedrijven, maar Robert groeide natuurlijk op toen de computer nog helemaal niet zo populair was of nog helemaal niet in opkomst!

Nu de dag van vandaag is dat heel anders. De meeste mensen kopen online en ga voor een boek of kledingstuk niet meer naar de winkel. Het internet is niet meer weg te denken en ook de laptop lifestyle kan geleefd worden. Misschien geloof je het niet, maar ook door het boek van Rich dad Poor dad kan jij inzien dat er zoveel mogelijk is, je moet alleen wel met de tijd meegaan!

Je moet niet blijven hangen in een ‘normale’ business wat uiteraard ook goed is, maar verder kijken waar de toekomst ligt. Als jij een kledingwinkel wil starten ben je gek om alleen maar een fysieke winkel in Amsterdam te beginnen, een webshop kan jouw omzet met 50% en zelfs meer verhogen. Laat dus zeker het internet niet links liggen en start naast een fysieke winkel ook een internet business op!

Ook kan je alleen maar een internet business starten, zo kan jij echt daadwerkelijk de laptop lifestyle gaan leven! Hiervan is ook recent een boek uitgekomen van Jacko Meijaard. Je kan met affiliate marketing een internet business opzetten en zo je activa vergroten. Doe onderzoek en schaf de boeken aan! Vergroot jouw kennis en start een business op om zo succesvol te worden.

Rich dad Poor dad in beeld | Online masterclass

Het grote verschil tussen Activa en Passiva

Het grote verschil tussen rijk en arm zit hem in het begrijpen van activa en passiva. Activa zijn jouw bezittingen, de rijken mensen proberen hun activa zo veel mogelijk te vergroten zodat ze steeds meer geld binnen krijgen.

Je kan bijvoorbeeld denken aan: Onroerend goed, aandelen, investering in ‘jonge’ bedrijf, geld uitlenen tegen rente. Hierin proberen rijken steeds verder uit te breiden zodat ze ook meer geld ervoor terug krijgen.

Passiva zijn jouw schulden, de rijken mensen proberen dit zoveel mogelijk te verminderen. Armen mensen daarentegen hebben bijna of vaak helemaal niet activa en hebben veel passiva. Je begint het vast te begrijpen waarom de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer.

Het verschil zit hem hoe jij met je geld omgaat en wat je er mee doet.

Armen mensen hebben een baan en krijgen salaris, het eerste wat van je salaris afgaat is belasting, rijken mensen pakken dit anders aan en huren accountants in om te kijken hoe ze zomin mogelijk belasting betalen. Ze willen niet gierig zijn, maar ze willen zomin mogelijk geld betalen aan de belasting.

Daarom is voor nu de belangrijkste boodschap om jouw activa te vergroten. Jij moet niet voor geld werken, maar het geld moet voor jouw werken. Jouw euro’s moeten je werknemers worden, en jouw euro’s werken hard.

Mijn inzichten van Rich dad Poor dad

Het boek rich dad poor dad (rijke pa arme pa) heeft mijn denkwijze veranderend, ik weet nu waarop ik mij moet focussen en waaraan ik kan werken. Ook aan mijn business werken en artikelen schrijven hoort bij mijn activa, want hiermee kan ik op een moment mijn inkomsten vergroten.

Ook aandelen of crypto is interessant om naar te kijken. Het meeste dat ik heb geleerd is risico nemen. Ik dacht zelf dat ik dat altijd al ‘genoeg’ deed, maar ik doe het te weinig en misschien te veilig. Natuurlijk moet je kijken of het kan, soms moet je niet te lang nadenken.

Weet wel dat de armen en middenklasse helemaal geen risico nemen en dat ze daarom ook geen activa inkomsten hebben. Geld sparen op de lange termijn heeft geen zin, of je moet willen betalen om je geld op de bank neer te mogen zetten. Dat is echt de toekomst. De mensen die geld sparen moeten zo meteen geld betalen om hun geld op de bank te laten staan.

Ik zeg niet dat je helemaal geen geld achter de hand moet hebben, maar ik zeg wel dat veel sparen geen zin meer heeft. Uiteraard is het verstandig om wat geld achter de hand te hebben als er iets kapot gaat, maar probeer niet alleen maar te sparen.

Dus probeer:

 • Jouw activa te vergroten
 • Geld te investeren in aandelen en/of crypto
 • Geld te investeren in ‘kleine’ bedrijven
 • Geld uit te lenen en met rente terug te vragen
 • Een business op te bouwen die na 2/3 jaar zelf verder kan

Dit zijn zomaar een paar ideeën die jouw kunnen helpen naar een beter financiële toekomst. Ik zal nog meer gaan schrijven over rich dad poor dad, maar dat voor een volgende keer.

Succes ermee.

2 reacties

 1. Beyza schreef:

  Heb je dit boek in het Nederlands of Engels gelezen? Ik twijfel namelijk heel erg om hem in het Nederlands te kopen. Ik kan gewoon goed Engels lezen, schrijven en begrijpen. Ik ga voor het eerst een boek lezen over geld, beleggingen, investeringen etc. en ik ben bang dat ik dalijk tijdens het lezen veel moeite ga hebben om bepaalde termen te begrijpen (Engelse versie dus).

  Daarnaast lees ik ook veel dat het beter is om een boek in de originele taal te lezen, omdat er anders de kans is dat je dingen anders gaat interpreteren. En omdat het in Amerika heel anders gaat met beleggingen, aandelen, belastingen enz. wil ik geen verkeerde interpratie van het boek hebben, want ik wil het heel graag lezen en goed begrijpen. Maar als dat laatste wel meevalt, lees ik het liever in het Nederlands. Dus, wat denk jij hier over?

  • Heino schreef:

   Ha Beyza, dank voor je bericht. Ik heb dit boek zelf in het Nederlands gelezen omdat mijn Engels bijzonder slecht is. Persoonlijk denk ik dat het boek gewoon hetzelfde is omdat bepaalde Amerikaanse belastingen, aandelen enz. ook in het Nederlands worden toegelicht. Op de laatste 2 bladzijden van het boek wordt er nog een samenvatting gemaakt voor het Nederlandse stelsel.

   Als je het moeilijk vindt om bepaalde Engelse termen te gebruiken is het denk ik verstandig om het Nederlandse boek aan te schaffen. Naar mijn idee is het Nederlandse boek een goed boek wat goed aansluit bij het originele boek. Hierdoor ga je niet dingen anders interpreteren omdat het in hele basic taal is uitgelegd.

   Wat mij betreft zeker kopen in het Nederlands, zeer goed boek om mee te beginnen, zeker als je net begint met geld, beleggingen en investeringen.
   Heel veel succes en leesplezier, als je nog een vraag hebt dan hoor ik het graag hoor.

   Groetjes,
   Heino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.