Ondernemersplan schrijven | Is dat echt nodig of niet?

LEEF JOUW DROOM!

Ondernemersplan schrijven | Is dat echt nodig of niet?

Ondernemersplan opzetten kost tijdEen ondernemersplan (ook wel een businessplan of een bedrijfsplan genoemd) schrijven. De eerste vragen die het bij jouw oproepen zijn van: moet dit perse? Wat is eigenlijk een ondernemersplan? Wat moet er allemaal inkomen?

En nog zijn er vragen die bij jouw opkomen, waar wij jouw een antwoord opgaan geven.

Waarom een ondernemersplan

Moet een ondernemersplan perse gemaakt worden? Goeie, maar het ligt eraan of je geld gaat lenen of dat je helemaal zelf een bedrijf (webshop) opstart.

Ga jij helemaal zelf alles betalen of family, vrienden, of kennissen. Dan hoef jij niet perse een ondernemersplan te gaan schrijven. Dit mag natuurlijk wel, maar daar komen we zo op.

Ga jij aankloppen bij een bank of naar investeerders wilt gaan dán moet jij een ondernemersplan schrijven. 

Maar waarom? 

Als je geld wilt lenen willen de banken of de investeerders graag weten waar ze hun geld aan uitgeven. Dus ze willen weten welk product (en) jij gaat verkopen, wat je strategie is om verkopen te realiseren, en wat je verwachte winst is.

Op basis daarvan ga hun kijken of ze in jouw bedrijf willen investeren. 

Ga jij geld lenen? Beschrijf dan jouw ondernemersplan zo goed mogelijk in detail

Is een ondernemersplan noodzakelijk

Een ondernemersplan is dus niet noodzakelijk om te maken tenzij je geld gaat lenen. Maar is het misschien toch goed om het te maken, en zo ja, waarom? Om meer inzicht te krijgen wat jij nou graag wilt en of jouw plan haalbaar is. Maar als jij een plan maakt krijg je nog wat anders en dat is….

Wat krijg je nou nog meer van het schrijven van een ondernemingsplan? Je krijgt rust. Echtwaar? Ja zeker weten. Het is sowieso belangrijk om dingen op te schrijven om niet te vergeten, maar het is ook goed voor je brein. Om nou je plan op papier te zetten krijg jij meer rust in je hoofd en kan jij beter slapen.

Want schrijf jij het bijvoorbeeld niet op en zelfs niet een paar steekwoorden, dan blijft het maar door je hoofd malen. Elk uur van de dag denk je er dan aan, en je nachtrust wordt hierdoor aangetast.

En dat is nou iets wat je niet wilt! Je nachtrust moet goed zijn. Wil jij succes hebben? Dan moet je een goede nachtrust hebben.

Heb jij dus een goede nachtrust en let je daar goed op, dan heb je daar ook baat bij. Want mensen die goed slapen hebben een betere concentratie, werken vaak harder door, en hebben een fijne dag.

Zo belangrijk is slapen voor jou succes.

START MET HET SCHRIJVEN VAN JOUW ONDERNEMERSPLAN

De eerste stappen in een ondernemersplan 

Het begin van een ondernemersplan begint met een stukje inleiding over jou en je bedrijf. Wat wil je gaan opzetten, welke stappen loop je hiervoor door, welke onderwerpen komen langs, enzovoort.

Hierin schrijf je eigenlijk een samenvatting over jezelf en jouw bedrijf.

Deze stap is dus heel handig ook al heb je geen ondernemersplan nodig!

Wel eigen baas en met producten werken, maar zonder webshop! 

Nu denkt u gelijk ‘kan dat eigenlijk wel’? Ja dit kan! En ik ga u in het kort vertellen hoe. 

Een poosje terug kwam ik Jia tegen, en ik denk dat u hem ook wel kent. Hij is heel actief op YouTube doormiddel van reclame. Misschien wel super vervelend, maar wel waar! 

Wat is het waar dan wat hij zegt? Ja, het is waar. 

En nu jij wil beginnen met een eigen bedrijf of webshop moet u ontzettend veel investeren met toch wel wat onzekerheid. En waarom probeert u niet eerst het programma van Jia, als u er voor 100% 3 maanden tegen aangaat dan weet ik zeker dat u hetzelfde kunt bereiken als Jia. 

Jezelf volledig voorstellen

Opstarten van een bedrijfIn de volgende stap ga jij jezelf helemaal voorstellen. Je hebt je net een klein beetje over jezelf vertelt en nu ga je het tot in detail doen.

Vertel echt alles. Dit ik ook goed voor jezelf vertrouwen en jij weet dan ook waar je aan kan werken en wat je echt goed kan.

Dit hoef je natuurlijk niet allemaal te laten zien bij de KvK en/of bij de bank/investeerders, maar als je dit voor jezelf opschrijft in een ondernemersplan persoonlijk is echt aan te raden om dit te doen.

Wat voor voordeel haal ik hier dan uit? Zo komt er steeds meer werk bij kijken! Een ondernemersplan voor de bank, KvK, en/of investeerders en nu ook nog één extra voor mezelf? Dan moet ik er twee maken!

Nee dit bedoel ik niet. Je moet geen twee plannen maken maar wel één of twee A4tjes over jezelf. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen, je leert jezelf ‘nog’ beter kennen en je weet gelijk waar je jezelf in kan ontwikkelen.

Jezelf kennen (mindset) is ‘vind ik’ één van de belangrijkste dingen van een ondernemer. Dit is echt relevant.

Ik heb het volgens mij al eerder gezegd, maar mindset is zo belangrijk als je een eigen bedrijf start. Hierover zal ik wel een artikel gaan schrijven om jullie als het waren te overtuigen waarom het zo ontzettend belangrijk is.

Nou weer verder bij ons onderwerp; ondernemersplan.

SCHRIJF JOUW ONDERNEMERSPLAN

Beschrijving idee

Uiteindelijk gaat het om het product wat je op de markt wil gaan brengen en dat willen investeerders, bank en KvK ook graag weten. Beschrijf dus goed hoe jij je product voor ogen ziet.

Algemene informatie over het bedrijf

Hierin vertel jij hoe jij je bedrijf voor ogen ziet. En waaraan moet ik dan denken?

Je kan denken aan de volgende dingen:

 1. Is mijn bedrijf nog thuis of heb ik een pand?
 2. Ben ik volledig in mijn bedrijf aan het werk of ben ik ook nog werkzaam in een ander bedrijf?
 3. Heb ik personeel nodig, en wil ik dit?
 4. Welke risico’s neem ik? Ook voor de privé situatie!
 5. Heb ik vergunningen nodig?
 6. Wie verzorgt de administratie (zie dus weer 3: personeel?) of doe ik dat zelf, boekhouder of administratiekantoor?
 7. Hoe zit het met mijn pensioen? Wat als ik ‘stop’ met werken en rond de 65 jaar ben (hiervan uitgaand) en ga genieten van mijn ouden dag?

Dit zijn zo een paar punten die u hierin beschrijft. Beschrijf deze punten zo duidelijk mogelijk, maar wel kort en bondig. Zoals wij het zeggen: kort maar krachtig.

Het geld plaatje

En natuurlijk moet dit ook in je ondernemersplan voorkomen. Hoe ziet de geld stroom eruit.

Hiermee moet jij onder andere je investeerders of bank overtuigen dat ze in jouw plan geld willen steken.

Wees eerlijk en zeg hoeveel geld jij nodig denkt te hebben, wat je ermee wilt gaan doen, wat de kosten zijn van je bedrijf, en hoeveel jij met je bedrijf denkt gaan te verdienen.

Denk hierbij aan:

 • Investeringsbegroting: = Dit zijn investeringen die je bij het opstarten van je bedrijf doet. 
 • financieringsbegroting: = Hiermee geef je aan hoe jij als bedrijf jou investeringen gaat financieren (betalen). Dit kan jij zelf uit je eigen vermogen gaan betalen, maar hiermee kan je dus ook geld van de bank of van investeerders gebruiken. 
 • Liquiditeitsbegroting: = Dit is een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgave over een bepaalde periode. 
 • Exploitatiebegroting: = Dit mag ook genoemd worden: winst-verlies rekening. Hierin worden de verwachte inkomsten en uitgave over een heel jaar begroot. 
 • Persoonlijke begroting: = Dit is natuurlijk geheel persoonlijk en voor iedereen anders in te vullen. Dit kunt u doen over een bepaalde periode. 

Klanten, concurrenten en de markt

Bedrijf in stappen opschrijvenOok weer een leuk en belangrijk hoofdstuk in je ondernemersplan. Klanten, concurrenten en de markt oftewel: marketingplan.

Laat de lezer weten in welke markt jij gaat zitten, wat hiervan de kansen, bedreigingen en eventuele voordelen of nadelen van zijn. Welke kansen liggen ervoor jou in en ga je deze benutten of niet?

Bedenk hoe jij gaat concurreren tegen je concurrenten. Waar staan hun in de markt, en hoeveel procent hebben zij, zitten ze in de buurt of ben jij de enige in een omtrek van …. km?

En natuurlijk je klanten niet vergeten. Hoe ga jij je klanten werven en uiteindelijk overtuigen om iets bij jou te kopen. Denk hier goed over na want dit is je inkomstenbron.

Je ondernemersplan houden of wegleggen?

En als je ondernemersplan af is en is goedgekeurd wat dan? Aan de kant leggen en er niet meer naar omkijken? Jammer!

Dit moet u uiteraard helemaal zelf weten, maar om u een tip mee te geven, doe het niet! Als je het gaat schrijven of moet schrijven is het ook slim om te gebruiken als rode draad voor jou bedrijf.

Leg het niet aan de kant want dat is echt zonden van al het werk dat je erin hebt gestoken. Werk het eens bij en kijk welke doelen u had opgeschreven en of u de kosten goed had ingeschat. Doe er wat mee, maar gooi het niet aan de kant.

Nog een hele fijne dag toegewenst en tot volgende week.

BEGIN MET JOUW ONDERNEMERSPLAN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.